Kinderen bij de uitvaart

Kinderen bij de uitvaart

Gelukkig is het steeds gebruikelijker om kinderen te betrekken bij het afscheid van iemand in de naaste kring. Heel lang dachten we dat te eng voor ze zou zijn. Nu weten we dat ze de ervaring van het afscheid juist nodig hebben om te kunnen geloven dat iemand dood is en om het verlies te kunnen verwerken.

Er zijn veel verschillende manieren om kinderen te betrekken bij een afscheid. Het hoeft ook lang niet altijd om grote dingen te gaan. Het niet weghouden van broertjes en zusjes tijdens gesprekken, het samen bloemen uitzoeken of samen een poosje stil bij de overledene aanwezig zijn, zijn allemaal eenvoudige manieren om kinderen bij het afscheid te betrekken.

Kinderen kunnen ook een rol tijdens de plechtigheid krijgen of helpen bij het beschilderen van de kist. Kinderen kunnen ook helpen om de kist te sluiten. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld speciale sluitingen gebruikt worden.

Tijdens de gesprekken waarin we samen het afscheid vorm geven, is er altijd aandacht voor de beleving van de andere kinderen in het gezin of directe omgeving.