Thanatopraxie

Thanatopraxie

Thanatopraxie maakt een waardig afscheid mogelijk. Het zien en herinneren van de overledene zijn belangrijk voor het rouwproces. Het wordt door nabestaanden als moeilijk te verwerken ervaren als zij hun dierbare niet meer kunnen zien. Dat kan gebeuren als er bijvoorbeeld familie van verder weg (buitenland) moet komen.

Dankzij thanatopraxie krijgt de overledene weer een natuurlijke uitstraling. Familie en vrienden kunnen in alle rust bij hun geliefde zijn zonder dat de aanblik afschrikt.
De huid krijgt een natuurlijke kleur en blauwe verkleuringen verdwijnen grotendeels. Bovendien voelt de overledene niet zo koud aan. Thuis opbaren is hierbij geen probleem.

Kiezen nabestaanden voor opbaring thuis om hun dierbare bijvoorbeeld zolang mogelijk in vertrouwde omgeving te hebben? Koeling is dan niet nodig en apparatuur hoeft niet geplaatst te worden. Zelfs het opbaren op een bed is mogelijk, omdat lichaamsvochten en -geuren niet vrijkomen en de bacteriegroei tijdelijk stilstaat. Daardoor is de hygiƫne gewaarborgd.

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die een waardig en persoonlijk afscheid mogelijk maakt. De tijdelijke conservering van het lichaam zorgt ervoor dat het lichaam toonbaar blijft en er bijna levensecht blijft uitzien. Thanatopraxie is zeer aan te bevelen wanneer het lichaam van de overledene door het ziekteproces of omgevingsfactoren in een slechte conditie is.