Mortuarium of thuis opbaren

Mortuarium of thuis opbaren

Wat voor de één volkomen natuurlijk en vanzelfsprekend is, hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn. Zo is voor de één thuisopbaring vanzelfsprekend en boezemt dat de ander juist schrik in. Er zijn verschillende mogelijkheden voor thuisopbaring en ook opbaring elders.Het is één van de eerste keuzes die besproken wordt en het is meteen ook een heel persoonlijke keuze. Het voert te ver om alle voors en tegens hier te bespreken, daarvoor is een persoonlijk gesprek geschikter.

Wel worden hieronder enkele overwegingen gegeven die een rol kunnen spelen in het keuzeproces. Een keuze nu wil niet zeggen dat u niet meer van gedachten kunt veranderen. Bij opbaring elders heeft men afhankelijk van de plek, soms te maken met openingstijden. Bij opbaring elders is er soms minder ruimte voor een eigen aankleding van de ruimte. Thuisopbaring in de eigen wieg of het eigen bed of in de uitvaartkist kan veel rust geven, maar ook confronterend zijn.

Niemand kan dit voor een ander invullen. Men kan ook kiezen voor een lichte vorm van balseming: thanatopraxie. Dit maakt dat een lichaam er natuurlijk uit blijft zien, gebruik maken van een koeling is dan niet nodig. Uiteraard gebruikt Uitvaartzorg Linne op uw verzoek thanatopraxie in de verzorging.

Zie ook onderwerp Thanatopraxie onder de rubriek Uitvaart.